Beelddenken
Wij worden allemaal geboren als beelddenker. Bij de geboorte werk namelijk alleen de rechter hersenhelft. Naar mate je ouder wordt gaan de linker en rechter hersenhelft steeds meer met elkaar samenwerken. De taal uit de linker hersenhelft kan ook gebruikt worden. Echter en grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: zij blijven de voorkeur houden in het denken in beelden: het zijn beelddenkers! Daarom wordt het lesmateriaal op school niet begrepen en onthouden. Vaak hebben beelddenkers een leerachterstand of denkt men met dyslextie en/of dyscalculie te maken te hebben. Bijles helpt niet of nauwelijks omdat er na nog meer schoolwerk op ‘foute’ wijze wordt aangeboden. Eerder ontstaat er dan frustratie, niet meer naar school willen of faalangst. Mogelijk vallen ook de woorden ADHD of ADD.
Informatie proces (de manier van leren):
Iedereen gebruikt hetzelfde informatie proces:
- Opnemen – verwerken – opslaan – onthouden.
Voorkeur:
Per persoon verschilt de voorkeur van het opnemen, verwerken en onthouden van de informatie (informatie- of voorkeurssysteem):
- horen (auditief)
- voelen (kinesthetisch)
- denken (auditief digitaal)
- zien (visueel = beelddenken)
Niemand is alleen maar woord- of beelddenker. Iedereen leert het meest effectief door het koppelen van beelden met woorden. Deze effecten worden vooral sterk wanneer de woorden en beelden betekenisvol worden gemaakt met behulp van bestaande kennis. Verschillen tussen leerlingen in het leren wordt sterk bepaald door hun bestaande kennis, door de patronen die ze kunnen herkennen – ondersteunt door favoriete manier van informatieverwerking.
Denk jij in beelden of in woorden? Doe de test Beelddenker. (In het menu onder het ‘kopje’ beelddenken.)
De meeste ouders herkennen hun kind direct bij het beantwoorden van de vragen van de test beelddenker. Deze lijst benadrukt met name de drukke kant van beelddenkers. Er zijn daarentegen ook veel beelddenkende kinderen die juist rustig zijn. Ieder mens is anders en uit zich ook anders.
De Accelerated Learning Methode helpt kinderen de weg te vinden in school, maar ook in de rest van hun leefwereld. Ze krijgen tools om het non-visuele aanbod op school zelf om te zetten in hun eigen manier van leren en denken. Dit kan al op jonge leeftijd.
Je ziet direct of de leermethode ‘Accelerated Learning’ werkt. Een beelddenker spelt een woord met gemak van voor naar achter en van achter naar voor. Dat lukt alleen als je het woord kan visualiseren. Altijd proberen! Want als je zoon of dochter in beelden denkt, wordt het leren op eens een stuk makkelijker. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen.