Ik voel me oké training
Voor kinderen van 5-6 jaar
De afgelopen jaren merkten we binnen het platform Sensikids dat er veel vraag was naar een training voor oudste sensitieve/ prikkelgevoelige kleuters. Ze behoeven een specifieke begeleiding met een grote samenwerking van de ouders en de leerkracht.
Kinderen vanaf 7 jaar zijn vaak al in staat om hun cognitieve gedeelte (de rechter zijde) van hun hersenen in te schakelen en zo grip op hun gedrag te krijgen. Bij jonge kinderen is dit nog niet mogelijk. De hersenen zijn nog niet voldoende gerijpt. Zij reageren vanuit hun rechter hersenhelft, waarbij zij reageren vanuit hun gevoel. Dit zorgt voor hele enthousiaste, blije sensitieve kleuters, maar ook voor prikkelgevoelige, boze, verdrietige, verlegen kleuters. Alle indrukken vanuit hun omgeving komen zonder filter binnen. Hierdoor wordt het snel te veel en wordt het kind te druk/of wordt het heel stil en zal de spanning in hun lijf snel opbouwen. Deze spanning uit zich vaak thuis pas: driftbuien, slecht eten, moeite met slapen, buikpijn of een vol hoofd.
We hebben de hulpvragen van ouders de afgelopen 5 jaar op een rijtje gezet en zo is de Ik voel me Oké! training ontstaan. We zijn trots op de mooie resultaten.
De kinderen leren tijdens de Ik voel me Oké training:
- Bewust worden van hun lichaam m.b.v. kinderyoga
- Wat is stress (gespannen zijn, zenuwachtig zijn, boos zijn) en hoe kunnen we dit voorkomen?
- De basisemoties begrijpen
- Oké gedachten maken
- Ontspanningsoefeningen
- Voor zichzelf opkomen
In een mooi verhaal over Sophie en Sam zullen de kinderen zich herkennen en leren hierbij handige oplossingen. Begrippen waarmee we werken zijn: oké - ojee gedachten, de stressladder, ontspanningsoefeningen, bang-boos-blij-bedroefd, schrik! en yogaoefeningen (thema dierentuin).
Uitwerking van één van de werkvormen: meneertje Voelspriet.
Vaak kunnen jonge kinderen uit school niet meer vertellen wat ze allemaal gedaan en ervaren hebben. De hoeveelheid aan prikkels was (te) groot en het lichaam is verzadigd. Dit maakt dat vertellen niet lukt. Ook kan het zo zijn dat het kind nog geen zin heeft om het er over te hebben, want als jonge kinderen vertellen, beleven ze de gebeurtenis weer opnieuw. Vooral sensitieve kinderen gaan helemaal op in hun verhaal. Als de dag dan wat tegen viel of het kind heeft veel beleeft, wil het op dat moment alleen nog maar rust of gewoon lekker spelen. Ook kan het zo zijn dat het jonge kind gewoon de woorden nog niet heeft om zich te uiten.
Met meneertje Voelspriet leren jonge kinderen zich uiten. Met de basisemoties, bang - blij – boos - verdrietig, kunnen zij aangeven hoe zij zich voelen of hoe een ander zich zou kunnen voelen. Ook kunnen zij hun gevoel laten zien, m.b.v. meneertje Voelspriet, en hier op een ander moment verder op ingaan. Eerst lekker spelen en de prikkels verwerken.
Nieuwsbrief na iedere bijeenkomst.
Na iedere bijeenkomst krijgen de ouders een nieuwsbrief met informatie, de oefeningen die aan bod zijn gekomen en de thuisopdrachten. De nieuwsbrieven zijn ook prima geschikt om de leerkracht over de Ik voel me Oké training te informeren. We werken met het werkboek 'Ik voel me Oké!' waarbij de behoeften van het kind centraal staan.
De training wordt individueel verzorgd, maar kan ook in een groepje gevolgd worden.
Bij interesse kun je een melding maken onder het kopje Contact bij het hoofdmenu.